27 augusti 2024

Border dementerar stängning

Ryktet har gått att distributören Border Music ska stänga ner sin verksamhet. Det dementeras nu av VD Pelle Eriksson, men det blir förändringar hos bolaget.

Distributören Border Music köptes 2019 av den North Carolina-baserade distributören Redeye. I samband med den affären fick Göteborgsbaserade Border i uppdrag att sköta den europeiska distributionen av Redeyes fysiska katalog, liksom vid de avtal Border själva arbetar med.

Detta förändras nu och det har orsakat ett rykte om stängning av verksamheten i Göteborg, något som VD Pelle Eriksson dementerar:

-Ryktet har gått att vi ska stänga. Jag har fått mail och samtal från både när och fjärran. Detta är helt fel. Däremot har det kommit nya direktiv. Den europeiska fysiska distributionen flyttar till en ”third party” mer centralt i Europa. Det innebär att Border Music återgår till att vara det som det alltid varit, Skandinaviens vassaste distribution – och bara det.

Vad innebär det för era samarbeten i Sverige?

-De som använder Border Music för fysisk distribution i Europa och/eller USA kommer givetvis fortfarande få samma service lokalt, med lager inte bara i Göteborg utan också i Europa och i USA. Den digitala distributionen berörs inte utan är precis som vanligt. Det blir ingen skillnad i service.

Hur blir det för er egen personal?

-Alla som jobbar mot Skandinavien blir kvar, däremot är vi tvungna att minska personalen på grund av arbetsbrist. Tungt, trist och tråkigt såklart att behöva göra detta, men det är helt enkelt nödvändigt. Border Music kommer att fortsätta vara en stark oberoende kraft, som snart 43-årig distribution finns det inget annat än en stark framtidstro, fortsätter Eriksson.

Border Music startade 1981 och har genom åren utöver distribution även erbjudit bl.a. marknadsföring, promotion och management. Förutom det svenska huvudkontoret har företaget även kontor i Norge, Finland och Danmark som sköter lokal fysisk och digital försäljning samt marknadsföring. Utöver digital och fysisk distribution driver Border Music det egna skivbolaget Gamlestans Grammofonbolag som fokuserar på lokal repertoar.

Redeye startade 1996. Huvudkontor och lager är baserat i Hillsborough, North Carolina.

Lars Nylin