20 augusti 2024

Höstens musikbranschkonferenser

Nya streamingtrender, mer inkluderande algoritmer, den växande indiska musikmarknaden, musik i krigstider och AI (såklart). Det är några av samtalsämnena på de många musikbranschkonferenser som arrangeras runtom i Europa under hösten. MI har samlat ihop några av de mest spännande. 

Skolorna har startat och för de flesta är jobbhösten är igång. Med det lockar också en rad konferens-event med föreläsningar, panelsamtal och workshops runtom i Europa – alla med ambitionen att erbjuda det vassaste och mest relevanta innehållet för musikbranschen just nu .

MI har tittat på programmen för några av de mest välbesökta och hittat en hel del spännande.

Svenska och europeiska musikbranschkonferenser i urval hösten 2024:

Waves Vienna, Wien, Österrike 5-7 september
Showcasefestival och konferens som innefattar central- och östeuropa.
Ur programmet:
*The cancellation of the Taylor Swift concerts and the consequences
Om hur de inställda konserterna, till följd av terroristhot, påverkar fans, kultur och staden i sig, samt en diskussion om de långsiktiga konsekvenserna för det sociala och kulturella livet.
*Surviving as a manager in a small market
För artister från mindre musikmarknader är det svårt att ha råd med en manager, samtidigt som det är extremt svårt att arbeta och överleva som manager på en liten marknad. Hur kan man ändå göra det och hur kan EMMA hjälpa till? – Värd: EMMA (European Music Managers Alliance)
*International Indian Music Week
Indien är en av världens snabbast växande musikmarknader.  Här presenteras IIMW (Indian International Music Week), en ny plattform som kommer att visa upp Indien för världen och föra sammat den globala musiksamhället.

Mer info: https://www.wavesvienna.com/news/conference-topics-2024

Live at Heart, Örebro, 11-14 september
Showcasefestival med konferens där den ena dagen (11/9) ägnas åt musikbranschen och den andra (12/9) åt startups och investerare.
Ur programmet den 11:e:
*How to build a successful music company in 2024
Paneldiskussion med gäster från några av de mest inflytelserika musikbolagen från de senaste året. Vad är det som har gjort dem så framstående och framgångsrika?
*CLIP
Niclas Molinder presenterar och berättar mer om den nya kunskapsplattformen CLIP – med uppdraget att inspirera och stärka kreatörer runt om i världen – genom ökad medvetenhet om immateriella rättigheter (IP) och relaterade processer.

Mer info: https://liveatheart.se/creative-music/

 

By:Larm, Oslo, Norge 12-14 september
Showcasefestival och konferens.
Ur programmet:
*Artistundersökning: Hur är livet som artist? Hur försörjer sig norska artister och musiker? Och hur mår de? GramArt och CreaTeME redovisar resultaten av sin undersökning.
*Spotify presents: The rise of country and genre-less listening. Spotifys Sophia Olofsson, Music Program Lead och Emma Vikström, Editorial Lead Nordics, diskuterar framväxten av countryn som genre och de senaste streamingtrenderna.
*Varför får idrotten mer sponsringsmedel än kultur? Varför sker en skev fördelning av sponsringsmedel till förmån för idrotten, när kulturen har en unik förmåga att beröra människors känslor? Och hur kan det framtida samarbetet mellan kultur och näringsliv se ut? Panelsamtal.

Mer info: https://bylarm.no/lineup?conference=true


Reeperbahn Festival, Hamburg, Tyskland 18-21 september

Showcasefestival och konferens.
Ur programmet:
Top level talk: Samtal mellan Tim Ingham (Music Business Worldwide och Guy Moot, Co-chair och CEO Warner Chappell Music Group.
Follow the money. En expertpanel från det utvidgade musikekosystemet utforskar potentialen hos teknologier för att säkerställa rättvis och transparent ersättning för artister. Med bl a Helienne Lindvall, ECSA.
AI Unplugged – Navigating the future of music with generative AI. Rundabordssamtal med Becky Brook (RoEx) och Martin Clancy AI:OK

Mer info: https://www.reeperbahnfestival.com/en/conference?spoken_language=34

 

Music x Media, Tampere, Finland 2-4 oktober
Tre temadagar: Music x Collaboration, Music x Business samt Music x Future
Ur programmet:
*Samtal med Kabiru Bello (Warner Music Sverige) om modern A&R och hållbar musikbransch
*Samtal med Liz Northeast (FUGA), om hur musikindustrin tjänar artister och labels.
*Sync workshop med music supervisors, bland dem Anne Booty (Sixtyfour music), Chris Graves (Craft studios), Carmen Montañez-Callan och Claire Freeman. 

Mer info: https://musicmedia.fi/en/

So Alive, Sofia Bulgarien 2-4 oktober
Showcasefestival och konferens med fokus på Balkan.
Bland talarna:
Kees van Weijen, styrelseordförande för IMPALA
Rachel Young, Head of Product, Distribution and Monetisation (SoundOn) på TikTok.
Nick Hobbs, Charmenko, Charmworks & Charm Music (Poland, Czechia, Serbia, Croatia & Turkey)
Kamil Karolak, A&R Warner South East Europe

Mer info: https://www.soalivemusicconference.com/conferenceprogram


Amsterdam Dance Event, Amsterdam, Nederländerna, 16-20 oktober
Konferens och festival för elektronisk musik.
Programmet ADE Pro erbjuder föreläsningar, samtal, seminarier mm inom management, streaming, labels och publishing, legal och live events. Programmet delas även i olika spår såsom ADE Green – om hållbarhet, innovation och social förändring och ADE Beats – för hiphop, bas och beats. Ett detaljerat program ska komma snart. 

Mer info: https://www.amsterdam-dance-event.nl/en/ade-pro/


MaMA, Paris, Frankrike, 16-18 oktober
Konferens och showcasefestival.
Ur programmet:
*Manipulated audio and the search for lost revenue 
Låtar som speedats upp eller ner och postas av användare utan att ge credit har tagit Tiktok med storm. Vilka är lösningarna idag och hur kan dessa intäkter monetariseras för att säkerställa att artister och rättighetsinnehavare drar nytta av denna nya användning av deras musik?
*How can we make music algorithms more inclusive and representative? 
Rekommendationsalgoritmer formar i stor utsträckning våra sätt att upptäcka musik. Ändå råder det brist på insyn, och starka skillnader har noterats, där män och de mest populära musikgenrerna gynnas på bekostnad av kvinnor, könsminoriteter och kulturell mångfald. Är det möjligt att göra musikalgoritmer mer inkluderande och representativa? Och i så fall, hur och i vilken omfattning?
*What would it be like to be an artist in 2040?
Vilken roll kommer musiker att spela år 2040? Kommer det att vara nödvändigt att främja den professionella integrationen av artister år 2040? Hur kan vi påverkas mindre av förändringar och bättre förutse dem? 

Mer info: https://mama-musicandconvention.com/en/programmation-evenements/


WOMEX, Manchester, UK, 23-27 oktober
Stor konferens och showcasefestival för folk- och världsmusik. Mässan hålls på olika platser i Europa, denna gång i Manchester.
Ur programmet:
*Music in times of war. Arrangörer och kulturförespråkare diskutera tillståndet för musikindustrin i SWANA-regionen (Sydvästra Asien och Nordafrika) och den arabiska diasporan i samband med den senaste våldsupptrappningen.
*Beats for a revolution. Dyk in i en dynamisk världen av chilenska kvinnliga artister som djärvt utmanar sociala normer, förespråkar jämställdhet och omformar kulturella och politiska landskap genom sin musik.
*Securing the future of folk. Om hur unga musiker lär sig och bevarar folkmusiktraditioner.

Mer info: https://www.womex.com/programme/conference

 

Iceland Airwaves, Reykjavik 7-9 november (konferens 8-9 nov)
Showcasefestival och konferens.
Bland talarna:

David Fricke, amerikansk musikjournalist (Rolling Stone, Mojo, Sirius XM Radio mm)
Paul Stokes, brittisk musikjournalist (NME, Mojo, Q magazine),
Ása Dýradóttir, musiker som driver Reykjavík Music City
María Rut Reynisdóttir, som leder Iceland Music, landets satsning på att stötta inhemska artister lokalt och internationellt.

Mer info: https://icelandairwaves.is/conference/

Vill Vill Vest,  Bergen, Norge 7-9 november. Showcasefestival för norska artister och konferens i samarbete med Musikkontoret Brak. Konferensprogram kommer i början av september.

Mer info: https://www.villvillvest.no/


Mirac,
20-21 november, Stockholm
Mirac är en förening grundad på Stockholms Universitet som verkar för att främja tvärvetenskaplig forskning om musikbransch och musikliv. På årets konferenstema Det svenska musikundret kommer forskare och akademiker från olika discipliner att bidra med sina insikter för att fördjupa förståelsen av det numera spridda begreppet.

Mer info: https://mirac.se/2024/05/06/call-for-papers-for-2024/

 

Viva Sounds, 28-30 november Göteborg
Klubbestival och konferens som arrangeras av Westside Music. Konferensprogrammet presenteras under hösten.
Mer info: https://vivasounds.se/

Har du tips på någon konferens som passar in här? Maila info@musikindustrin.se

Christel Valsinger