13 augusti 2024

Östersjöfestivalen tillbaka

Det blir nio dagar av konserter, samtal, workshops och konst när Östersjöfestivalen är tillbaka i Stockholm med start den 23 augusti.

Målet med Östersjöfestivalen har sedan starten för 20 år sedan varit att att presentera högklassiga framföranden av musik och främja samverkan mellan människor för miljön i Östersjön. För andra året presenteras också forskningsresultat kring vattenmiljöer i specialskrivna musikaliska verk i projektet Baltic Sea Festival Science Lab.

– Alla människor behöver musik! Min vision för Östersjöfestivalen är fortfarande densamma som när vi började drömma om den: att förena människor runt Östersjön genom musiken, säger Esa-Pekka Salonen, en av grundarna av festivalen som också dirigerar två av konserterna.

Festivalen inleds med Musorgskijs opera Chovansjtjina om maktkamper i 1600-talets Ryssland, under ledning av Esa-Pekka Salonen. Dagen efter, på Ukrainas självständighetsdag, möter Sveriges Radios Symfoniorkester ukrainska musikerkollegor på Berwaldhallens scen. Den venezuelanska världspianisten Gabriella Montero avslutar festivalen den 31 augusti, som solist i sin egen pianokonsert Latin Concerto.

De flesta konserter sänds i Sveriges Radio P2.
Hela programmet finns här.

Christel Valsinger

På bilden: Marta Gardonliska, Tõnu Kaljuste, Maxim Rysanov, Esa-Pekka Salonen, Kaspars Putnins, Marta Gardolinska och Yuja Wang.