6 augusti 2024

TuneTracer – ny svensk tjänst på gång

Urban Kindhult, Techtify och SYNCH Advokatbyrå, håller just nu på att utveckla en ny applikation – TuneTracer. Målet är att lösningen ska kunna hjälpa rättighetshavare i branschen att få korrekt utbetalningar när deras musik används.

Med fokus på mikrokomponenten i den nya musikekonomin, låten, har Urban Kindhult ihop med techbolaget Techtify och SYNCH Advokatbyrå inlett arbetet med att utveckla en applikation som man kallar för TuneTracer. Syftet är att koppla ihop lösa trådar och hitta brister i rapportering för royalty, inledningsvis gällande verks framföranden i radio.

När man började undersöka området och jämföra kompositörers utbetalningar med faktisk användning, märkte man att det fanns skillnader och att skälen till det kunde vara många olika eftersom det är många parametrar som skall samspela. Bristande rapportering renderar dock i felaktiga utbetalningar och att ersättningen inte når de rättmätiga rättighetshavarna.

Urban Kindhult säger till MI:

– Det här började egentligen som ett spännande och nyfiket experiment med grund i att det ofta väcks frågor kring royaltyutbetalningar och förlorade ersättningar. Vi är de första som möjliggör denna blick in i ett upphovsrättssällskaps datasamlingar och jämför avräknat med avlyssnat, där vi kort sagt jämför “pays med plays”.

I grunden handlar det om att jämföra rapporteringen och royaltyutbetalningarna från insamlande sällskap med hur musiken de facto har spelats runt om i världen. Till synes en ganska enkel ekvation, men i slutändan mycket komplex med tanke på hur många radiokanaler och låtskrivare det finns.

– Det vore fel att säga att det bara har varit att plugga in och köra igång. Datasynkroniseringen skapar en del utmaningar. STIM har varit oss extremt tillmötesgående och vi måste ge dem en enorm eloge för all hjälp. På sikt skall man kunna få ut exakta värden i en automatiserad process enligt vår målbild.

– Idag kan vi jämföra och få ut en uppskattning baserat på volym, som kan generera en vidare undersökning. I snitt finner vi, efter att ha testat över 50 verk från framstående radioartister och större förlag en differens på 10-15%. Ibland inget alls och ibland lite mer. Vi arbetar nu vidare med att utveckla en plattform som på olika sätt belyser verket och dess användning, där TuneTracer kommer att ingå.

För den som är intresserad av att veta mer, går det att kontakta Urban Kindhult på urban@techtify.se.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se