6 augusti 2024

NOTISER – Vecka 32, 2024

Denna vecka bl a: En internationell undersökning visar att 35% av kvinnorna som jobbar i musikbranschen får sina arbetslivserfarenheter ifrågasatta, och att hela 60% har blivit utsatta för sexuella trakasserier någon gång i sitt jobb.

—–

Believe, TuneCore och MIDiA Research genomförde tidigare i år en undersökning bland över 4 000 aktiva i musikbranschen, i 133 länder, med ett fokus på jämställdhet. Majoriteten av respondenterna tillhör den kreativa sektorn, dvs låtskrivare, artister, producenter, medan en fjärdedel av respondenterna är anställda på andra positioner i branschen.

Resultaten visar att kvinnor generellt är betalda mindre, 35% bland kvinnorna säger att de får mindre betalt jämfört med andra personer i samma roller, medan det är 17% bland männen.

Resultaten visar också att kvinnor i mycket högre grad ifrågasätts vad det gäller erfarenhet och CV, även här är det 35% bland kvinnorna som anger att de blivit ifrågasatta, medan det är 14% bland männen.

31% av kvinnorna, alltså nästan en tredjedel, säger också att de inte blir inbjudna till viktiga möten och event, medan det är 13% bland männen.

Ännu värre är att 3 av 5 kvinnor anger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, och 72% av dem rapporterade det inte, främst för att de var övertygade om att inget skulle hända.

1 av 5 kvinnor, alltså hela 20%, anger att de varit utsatta för sexuella övergrepp, 77% hade inte rapporterat det, och bland de som rapporterat anger 56% att allt ignorerades medan 38% anger att de känt sig svartlistade efter att ha rapporterat.

Närmast chockerande resultat, som visar att #metoo-uppropen 2017 verkar ha fått en begränsad effekt långsiktigt, och att musikbranschen fortfarande har mycket kvar att göra för att lösa dessa problem.

Läs undersökningen

—–

Warner Music Group skriver i ett pressmeddelande att man kommer omorganisera hela området inspelad musik. I samband med det slutar också Max Lousada, som varit chef för inspelat i åtta år, och som jobbat på WMG i 20 år. WMG skriver i ett pressmeddelande:

”Effective October 1, the new, flatter structure will elevate creative regional leadership, supported by global services, delivering maximum impact for artists on the world stage. WMG’s Recorded Music regional and divisional leaders will report directly to Kyncl. In the new structure, WMG will neither have the roles of CEO, Recorded Music nor President, International, Recorded Music.”

Läs pressmeddelande

—–

Spotify har sedan tidigare börjat hyra ut delar av sina kontorslokaler i 4 World Trade Center i New York till olika aktörer. StubHub, en av de största tjänsterna på andrahandsmarknaden för konsertbiljetter är den senaste in, som kommer hyra tre hela våningsplan på totalt närmare 10 000 kvadratmeter av Spotify.

Läs mer

—–

För cirka ett år sedan stämde ett antal skivbolag Internet Archive på 400 miljoner dollar, på grund av projektet Great 78 Project där man digitaliserat 78-varvare och gjort kopiorna tillgängliga via sin webbplats.

Den 24 september kommer de tre majorbolagen sätta sig vid förhandlingsbordet för att försöka komma överens utanför en domstol. Detta efter att en domstol i maj beslutade att Internet Archive måste bemöta bolagens krav.

Även stora delar av den svenska musikskatten som getts ut på stenkaka har digitaliserats. En sökning på Jussi Björling ger t ex det här resultatet.

Det här är en av flera juridiska processer som pågår i USA just nu som har betydelse för musikindustrin, här en lista över de viktigaste:

– Förlagens branschorganisation NMPA vs X för att X tillåter musik att publiceras utan att ha någon licens,

– Det insamlande sällskapet MLC vs Spotify kring det bundlade abonnemanget, samt mot streamingtjänsten Pandora för att inte ha betalat korrekt,

TikTok/ByteDance vs den amerikanska staten, liksom Live Nation/Ticketmaster vs den amerikanska staten för missbruk av dominerande ställning,

Epidemic Sound vs Meta, för att inte ha korrekta licenser på plats, en rättegång som startar i september i höst,

– De största skivbolagen vs AI-plattformarna Suno och Udio, som är i de inledande faserna,

Universal Music Publishing Group, ABKCO och Concord Music Group vs Anthropic, för att ha tränat chattboten Claude på låttexter som förlagen representerar,

SoundExchange vs SiriusXM (som också äger Pandora) för att inte betala korrekt royalty till skivbolag och artister,

RIAA vs telekomoperatören Verizon för att inte hantera upphovsrättsintrång som sker i deras nätverk.

—–

Lästips: Is the Music Industry Slowdown a Crisis or a Blip? (Bloomberg)

—–

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se