På torsdag är det dags för årets upplaga av Way Out West att sparka igång i Slottskogen i Göteborg. På scenerna i år syns bl a PJ Harvey, Benjamin Ingrosso, Tems, Pulp, Fred Again, Jessie Ware, J Hus, The National och Fever Ray. MI fick en intervju med Filip Hiltmann hos arrangören Luger.
Hur ser biljettförsäljningen ut inför årets festival?
– Biljettförsäljningen går som tåget! Ända sedan återkomsten efter pandemin har vi haft ett jätteintresse för Way Out West med två publikrekord på rad, och just nu tyder prognoserna på att även 2024 blir ett rekordår. I skrivande stund har vi sålt fler biljetter än vad vi hade samma tid förra året. Vi håller tummarna!
Festivalen drar igång med klimatmötet Greentopia på torsdag. Där deltar bl a Johan Rockström som forskar kring klimat och hållbarhet, modedesignern Bea Szenfeld och artisterna Marit Bergman och Adam Taal. Men varför hålls samtalen på VIP-området?
– Greentopia är en klimatkonferens (arrangerad av oss tillsammans med Svensk Live, Göteborg & Co, Stockholm Resilience Centre och LiveGreen) som riktar sig till bransch och klimatintresserade. Delar av Greentopia kommer även att sippra ut på det publika festivalområdet, men för att hålla det så effektivt och fokuserat som möjligt har vi i år valt att lägga det huvudsakliga programmet på VIP-området. För oss känns det extra kul att kunna presentera John E. Fernandez, professor på MIT, som har jobbat med Coldplays otroligt imponerande klimatarbete som bland annat resulterat i att man har lyckats halvera utsläppen på den pågående Music of the Spheres-turnén. Just Coldplay är ett band som ligger Luger extra varmt om hjärtat då vi har jobbat med bandet sedan deras första spelning i Sverige på Kägelbanan tidigt 00-tal, och även arrangerade deras fyra rekordsättande spelningar på Ullevi förra året. Att få komma in i deras värld och se hur man som världens största band tacklar klimatfrågan har varit otroligt inspirerande för vår organisation.
Utan att ha räknat ser WoW:s program inte lika manligt dominerat ut som en del andra festivaler och sommarsceners. Jobbar ni medvetet med jämställdhet i bokningen?
– För oss är könsbalans på scenerna en självklarhet. Det finns så otroligt mycket bra musik där ute, så att skylla på att det inte finns tillräckligt med kvinnliga och ickebinära akter att boka stämmer heller enkelt inte. I och med tidigare nämnda försäljningsrekord kan man heller inte skylla på att det finns ekonomiska anledningar till att inte boka jämställt. Men, vi är självklart inte världsfrånvända heller. Att boka festivaler är minst sagt en turbulent process och långtgående planer kan gå i kras i sista sekund vilket gör att man tvingas göra val som man egentligen inte hade velat göra. Men det är heller ingen ursäkt till hur uruselt det ser ut på vissa håll i både Sverige och Europa.
Dina tre bästa ”inte-missa”-tips inför festivalhelgen?
– Svårt att bara välja tre! I Slottsskogen tycker jag verkligen att man inte ska missa André 3000 – den forne Outkast-rapparen som gjorde en musikalisk U-sväng och släppte en flöjtbaserad ambientskiva förra året. Just ambient som genre är minst sagt kulturellt relevant just nu, men brukar ofta förpassas till bakgrundsmusik att ha på medan man gör annat. I Slottsskogen kommer vi ha André 3000 på största scenen vilket säkert kommer att generera en del reaktioner.
– På Stay Out West är Annedalskyrkan tillbaka efter några års paus, vilket alltid är en stark rekommendation. Konsertupplevelser brukar generellt inte bli sämre för att de sker i en av stadens vackraste kyrkor. Det blir en konsert per kväll där med Funeral Folk, El Perro del Mar och Markus Krunegård som kommer att spela sin finska skiva i sin helhet. Hett tips! Till sist vill jag också nämna vårt som vanligt helt vegetariska matprogram som är minst lika kurerat som musikprogrammet. Det är inte många festivaler som kan skryta om att ha årets kock på plats!
Christel Valsinger