5 augusti 2024

Ungdomssymfoniorkester först med att spela Oppenheimer utanför USA

När Ludwig Göranssons Oscarsbelönade musik till filmen Oppenheimer för första gången ska framföras utanför USA, så blir det med ungdomssymfoniorkestern UngSo (Unga Symfoniker Öst) i De Geerhallen i Norrköping. Det vill säga på samma plats som kompositören själv började sin bana.

Initiativet till framförandet kommer från Sara Englund Eckerbom och Anna Englund Bohm, producenter för UngSo, en symfoniorkester som denna säsong består av musiker från 12 år och uppåt med anknytning till Östergötland med omnejd. 

– Vi ville gärna spela någonting av Ludwig eftersom han började sin bana i just De Geerhalllen, förklarar Sara Englund Eckerbom.

Som ung och studerande vid musikgymnasiet De Geer i Norrköping fick Ludwig Göransson själv möjlighet att skriva ett orkesterstycke till Norrköpings Symfoniorkester (SON). Framförandet blev ett viktigt steg på vägen till de framgångar han nått idag.

– Många i orkestern går eller har gått på De Geergymnasiet och har Ludwig som stor förebild.

Att det blev musik ur just Oppenheimer har att göra med att stora delar av den spelas på stråk och harpa, vilket var just det som producenter och dirigent ville komplettera det övriga konsertprogrammet med. En harpist hade redan rekryterats för ett av de andra verken som ska framföras under konserten.

I programinformationen tackas Ludwig Göransson, hans syster Jessika och NBC Universal, som gjort framförandet möjligt.

– I kontakten med Universal, som äger rättigheterna, fick vi veta att Ludwig har varit väldigt angelägen om att det här skulle bli av, säger Sara Englund Eckerbom.

Oppenheimer spelas i De Geerhallen i Norrköping den 18 augusti. Dirigent är Gudrun Dahlkvist och övriga verk som spelas är Jerker JohanssonEdenstrand, Cécile ChaminadeConcertino för flöjt och orkester med Laura Michelin som solist, samt Florence PriceSymfoni nr 1.

Christel Valsinger

Foto: Austin Hargrave