5 augusti 2024

James Gunn <3 svensk indie

Att James Gunn, regissören bakom bl a Guardians of the Galaxy, lägger stor vikt vid musiken i sina filmen är känt sedan tidigare. Men nu har han också avslöjat att svensk indie från 90- och 00-tal är en favoritgenre.

I ett inlägg på X har han delat med sig av Spotify-spellistan Swedes Please! Namnet har han tagit från en musikblogg som han läste kontinuerligt vid 00-talets början och listan innehåller låtar av grupper som The Wannadies, The Ark, Eggstone, Kent, The Merrymakers/David Myhr, Sahara Hotnights, This Perfect Day mfl.

”Jag går igenom perioder av besatthet av olika musikgenrer, ofta hoppar jag från en till en annan från år till år… brittisk punk, alternativ hiphop, 70-talets AM-pop (hej Guardians), glam metal (från vilket Peacemaker föddes) för att nämna några. Men i början av 2000-talet var den fixeringen fast med svensk rock och pop. Här är några av mina favoritlåtar från den eran (med några moderna inslag)”, skriver han.

James Gunn har tidigare inkluderat svenska artister i den första Guardians of the Galaxy-filmen (Hooked on a Feeling med Blue Swede) och i tv-serien Peacemaker (The Human Paradox med Dynazty).

Christel Valsinger