30 januari 2024

Branschorganisationerna reagerar på EU-resolutionen om streaming

I en nyligen antagen resolution kräver Europaparlamentet att fördelningen av streamingintäkter ses över, att AI-genererad musik märks ut på streamingplattformarna och att europeisk musik ska synliggöras mer på dessa. MI bad några av branschorganisationerna att kommentera resolutionen.

Resolutionen som antogs av parlamentet den 17 januari slår fast att det finns en obalans i fördelningen av intäkter från  streamingmarknaden som behöver åtgärdas. Parlamentet pekar också på fler områden där man vill se åtgärder, exempelvis vill man att europeiska musikskapare gynnas på streamingplattformarna och att EU-kommissionen föreslår rättsliga riktade bestämmelser för att säkerställa insyn i algoritmer och system för innehållsrekommendationer för alla relevanta musikströmningsplattformar.

Resolutionen i sin helhet finns att läsa här och ett summerande pressmeddelande finns här.

MI:s Daniel Johansson har problematiserat delar av resolutionen i en krönika som finns att läsa här.

Vi bad representanter för några av Sveriges musikbranschorganisatiner att ge sin syn på resolutionen.

 

Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna:

”EU:s antagande av rapporten från MEP Ibán García del Blanco, som ligger till grund för resolutionen, är en tydlig indikation på att vi rör oss i rätt riktning. Rapporten betonar vikten av att säkerställa en stark upphovsrätt både i lagstiftning och i praktiken, oavsett vilken teknik som är involverad. Den belyser också behovet av att adressera orättvisorna som har uppstått i samband med streaming. Resolutionen sänder överlag positiva signaler för att främja rättighetshavares intressen och garantera att musikskapare erhåller rättvis ersättning när deras verk streamas. Det blir intressant att se vilka konkreta effekter resolutionen kommer att medföra, och vi på Musikförläggarna kommer att följa upp dessa noggrant”.

Karin Inde, förbundsordförande Musikerförbundet

”Det här är ett viktigt ställningstagande från EU-parlamentet och en bra signal till kommissionen, men eftersom resolutioner inte är lagstiftande så behöver detta omsättas till verkstad nu. Det finns fortfarande idag många musiker som står helt utan ersättning när musiken strömmas. Det handlar främst om de som inte står namngivna i ett artistavtal. Dessutom är oftast royaltynivåerna till artister alltför låga.

Trots att det nya Copyrightdirektivet nu är på plats, som kräver både transparens och skäliga ersättningar för kulturskapare, hör vi ännu inga solskenshistorier hur detta har löst musikbranschens fördelningsobalanser. Resolutionen kan hjälpa till att sätta ljuset på att mer reglering behövs, om inte branschen kan reglera detta själva.

Det är vettigt att parlamentet vill reglera att strömningstjänsterna visar vilka som skrivit musiken och alla som medverkar på en låt. Musikerförbundet lyfter också gärna fram kravet på transparens kring hur strömningstjänsternas algoritmer jobbar och att dessa också bör verka för en minskad likriktning och en ökad mångfald av musik och röster.”

Alfons Karabuda, ordförande Skap:

”Som representant för upphovspersoner på musikområdet är det mycket välkommet att en rapport som så tydligt lyfter förutsättningarna för framtida skapande på en dysfunktionell streamingmarknad har så starkt stöd bland majoriteten av våra beslutsfattare på EU-nivå. Det bådar gott inför kommande beslut att reglera AI, motverka fake streams och ge mångfalden av musikaliska uttryck den skjuts den behöver för att fortsatt kunna bidra som möjliggörare till de kreativa näringarnas innehåll, hållbarhet och lukrativa affärer.”

Eva Karman Reinhold, ordförande SOM:

”SOM är positiva till antagandet av resolutionen då mycket av dess innehåll är i linje med frågor vi verkar för genom vårt engagemang i IMPALA och WIN, och som bl a formulerats i ”IMPALA’s 10-point Plan To Make The Most of Streaming” och WIN:s ”Fair Digital Deals Declaration”. Vi är glada att Europaparlamentet nu betonar vikten av att stödja och skapa regler för att säkerställa ett rättvist och hållbart ekosystem för streaming som både främjar kulturell mångfald och samtidigt tar itu med de obalanser som påverkar sektorn negativt. Det har aldrig varit lätt att driva independentbolag, men tidigare sålde vi produkter med inspelningar genom återförsäljare. I streamingvärlden upplever jag det ibland som att inspelningarna liksom uppgår i produkten ”valfri streamingtjänst”, och vi har ingen kontroll över prissättning eller exponering. Tjänsternas nya regler som klipper av ”the Long Tail” drabbar independents, vars utgivning de facto bidrar till, eller utgör, kulturell mångfald. Att systemet dessutom tycks vara så lätt att manipulera gör det hela än mer oförutsebart. Det är alltså uppenbart att det fordras åtgärder. Resolutionen är ett steg i rätt riktning.”

Christel Valsinger