4 december 2023

1500 får gå från Spotify

I den hittills största nedskärningen i bolagets historia dras personalstyrkan globalt ned med omkring 17%, meddelade VD Daniel Ek på måndagen. Det innebär att cirka 1500 anställda får lämna tjänsten.

Det var på företagets hemsida som Spotify först meddelade beskedet, det ska sedan ha följts upp med kalenderinbjudningar under dagen.

”Jag förstår att det här drabbar många som bidragit till företaget på ett värdefullt sätt. För att vara krass, många smarta, talangfulla och hårt arbetande människor kommer behöva lämna oss. Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare. Spotify är inget undantag från dessa verkligheter”, skriver Daniel Ek och tillägger ”Det är oerhört smärtsamt”.

”Jag förstår att en nedskärning i den här storleken kommer som en överraskning för många, med tanke på positiva resultat nyligen” fortsätter han med hänvisning till den senaste kvartalsrapporten. I oktober rapporterade företaget överraskande en vinst på 32 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det var mycket bättre än vad experterna hade väntat sig.

Baserat i att Spotify har cirka 9000 anställda skulle nedskärningen innebära totalt cirka 1500 tjänster. Det framgår inte vilken del av organisationen som drabbas.

Dagens besked är den tredje nedskärningen inom relativt kort tid. I början av året sade Spotify upp 600 medarbetare och i juni sade musiktjänsten upp 200.

Nyheten uppdateras.

Lars Nylin