17 oktober 2023

Publiken ännu inte tillbaka för scenkonstens institutioner

Under 2022 spelade scenkonstinstitutionerna lika många föreställningar och konserter som före pandemin. Men publiken har inte hittat tillbaka till scenerna i samma utsträckning. Det skriver Myndigheten för kulturanalys, som idag presenterar statistik för scenkonsten under 2022.

Statistiken som presenteras omfattar 340 scenkonstverksamheter med varaktig offentlig finansiering. Scenkonstområdena inkluderar teater, dans, musik, musikteater, samtida cirkus och övriga scenkonstuttryck. Flera nya verksamheter har tillkommit i årets statistik vilket gör det svårt att jämföra resultaten över tid. Men för de scenkonstinstitutioner som besvarat enkäten under flera år, är det tydligt att antalet föreställningar, konserter och publik ökat betydligt jämfört med under pandemin. Scenkonstutbudet når nu upp till samma nivåer som före pandemin, medan publiken ännu inte har hittat tillbaka till scenerna i samma utsträckning.

Av resultaten framgår också att under 2022 stod offentliga bidrag för 82 procent av scenkonstverksamheternas totala intäkter, vilket är en minskning jämfört med 2021 då andelen var 92 procent.

Statistiken finns att läsa här.

Christel Valsinger