17 oktober 2023

Nya möjligheter att pressa vinyl

Ett nytt svenskt vinylpresseri har sett dagens ljus. Pitch Beats i Mjölby öppnade sin verksamhet vid månadsskiftet och säger sig ha störst presskapacitet i Skandinavien.

Pitch Beats ägs av Albert Avramovic, som har en lång bakgrund inom filmdistribution, och familjen Stackling, som även driver Mjölby Tryckeri. I styrelsen ingår även journalisten och entreprenören Linda Sandkvist.  

Presseriet smögs igång redan i somras men officiellt öppnade verksamheten i samband med Solna skivmässa i slutet av september, berättar Albert Avramovic och Linda Sandkvist.

För ett par år sedan skrevs det om vinylkrisen som uppstod när världsartister som Adele, Ed Sheeran, Coldplay, ABBA mfl ville trycka skivor samtidigt. Är efterfrågan lika stor nu?

– Efterfrågan är ännu större än för några år sedan, men skillnaden är att det nu finns mer presskapacitet än vad det fanns då. Det här möjliggör att ännu fler, framför allt mindre skivbolag och artister, äntligen kan få pressa sin vinyl inom rimliga tider.

Har ni någon specialitet?

– Vi tänker närproducerat. Man ska inte behöva vända sig till lågprisländer, vi vill skapa en genuin svensk produkt så oberoende av import från andra länder som det är möjligt. Vi vill bli skivbolagen, banden och artisternas bästa vän. Pitch Beats ska vara det självklara naturliga valet när man tänker vinyl. På sikt kommer vi även att erbjuda det mesta inom merch – i princip ska du kunna lämna din turnébuss hos oss och få tillbaka den strajpad, fylld med vinyl och kepsar, t-shirts, affischer med mera.

– Vi vill också ha in fler kvinnor i branschen och kommer att jobba för det. Women in vinyl är ett intressant initiativ till exempel.

Christel Valsinger

Fotnot: Women in vinyl är en icke vinsdrivande organisation som arbetar för att fler minoriteter ska hitta till vinylindustrin.