När det ständigt expanderande Svenskt Rockarkiv hade årsstämma tidigare i veckan presenterades nyheten att arkivet, startat 1993 i Stockholm men sedan 2003 i Hultsfred, nu även kommer att få bidrag från Kulturrådet.
Det är som en del av den så kallade kultursamverkansmodellen som Svenskt Rockarkiv kommer att få 400 000 kronor årligen från Kulturrådet.
– Genom kultursamverkansmodellen kan stat och regioner gemensamt stärka och säkerställa den kulturella infrastrukturen runt om i landet. Modellen bidrar både till utveckling och stabilitet, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet i ett pressmeddelande.
Beslutet klubbas formellt 15 februari.
– Att Svenskt Rockarkiv nu äntligen, med all sannolikhet, ingår inom kultursamverkansmodellen är resultatet av många års träget arbete. Vi har i många år påtalat det märkliga i att staten inte har tagit ansvar för insamlandet av just pop och rock och de senaste åren har jag som ordförande träffat representanter från flera riksdagspartier som också har sett det som märkligt, säger Pelle Anderson, ordförande för rockarkivets styrelse, till MI.
Svenskt Rockarkiv bildades sommaren 1993 då fyra statliga institutioner inom musikområdet undertecknade uppropet Dags att rädda rocken!. Anledningen var att mycket av det material som skildrar den svenska rockens pionjärtid under 50- och 60-talet riskerade att försvinna. Initiativtagarna bakom Svenskt Rockarkiv såg som främsta syfte att samla in inspelningar och dokumentation som speglar svensk rockmusik ur olika aspekter, t.ex. grammofonskivor, ljudband, filmer, videoupptagningar, foton, affischer, böcker och andra trycksaker.
Sedan 2003 finns arkivet i Hultsfred, som då var bekant för sin festival. Även efter att den försvunnit har Svenskt Rockarkiv ständigt expanderat. Sedan några år finns man i moderna lokaler i centrala Hultsfred, som delas med ortens bibliotek. I dag innehåller arkivet cirka 900 000 objekt, för forskning men också för tillfälliga utställningar – just nu exempelvis en över Melodifestivalens 80-tal.
I dag är innehållet snarare att summera som ett svenskt populärmusikarkiv.
Svenskt Rockarkiv har även byggt en egen databas för populärmusikinspelningar i Sverige. Databasen är sökbar via hemsidan Popfakta.se. Fonogrammen har även digitaliserats.
Vid årsstämman valdes en ny styrelse som består av: Pelle Andersson (ordförande), Anna Charlotta Gunnarson, Lars Nylin, Anna Wedin, Magnus Mårtensson, Roger Bergner och Tommy Svensson Pöder.
Avgående ledamöter var: Måns Katsler, Monica Ekmark och Jonas Bjälesjö.
Medlemsrganisationer bakom arkivet är: Grrrl Collection, IFPI, Last Buzz, Svensk Live, Länsmusiken i Kalmar Län, Musikförläggarna, Stockholms universitet, Hultsfreds kommun, SAMI, SKAP, Subliminal Sounds, Swedish Music Hall of Fame, Svenskt Visarkiv, Dalapop, Rocknallen, Radio Haninge och SOM.
Fotnot: MI:s Lars Nylin sitter i styrelsen som representant för Swedish Music Hall of Fame.
Christel Valsinger