8 november 2022

4 Snabba: Christoffer Silverberg, Head of Label Island Records

Christoffer Silverberg är ny Head of Label för Universals svenska Island Records-etikett. Han inleder med Molly Hammar i topp. Vi kollade läget med en 4 Snabba. 

Hur blir nya rollen, kommer det t ex att bli skiften i musikprofil?

– Islands musikprofil är inte statisk. Precis som när det gäller vår internationella moderlabel kommer Island Records i Sverige inte att vara låst till specifika genrer. I dagsläget är pop och hiphop, samt det som befinner sig i gränslandet mellan dessa, det som dominerar vår roster men det betyder inte att det kommer att vara så för alltid. Vi verkar i en bransch i konstant förändring och vi kommer inte att måla in oss själva i ett hörn.

Har labelidentitet någon betydelse 2022?

– Labelidentitet har fortfarande betydelse, men kanske inte på samma sätt som tidigare. Sedan streamingen tog över är labeln kanske inte lika intressant som tidigare för den genomsnittlige konsumenten. Men det är fortfarande viktigt att bygga en labelidentitet som är tilltalande för artisterna. Vi som jobbar på Island kommer alla från nån sorts DIY-bakgrund där vi jobbat nära artister och varit med och byggt deras karriärer från grunden och det är en viktig del av vår identitet. Vi vill skapa en kreativ miljö där vi kan hjälpa våra artister att utvecklas och i det är vår studio vid Nytorget en viktig byggsten.

Vem är Christoffer Silverberg?

– Jag är en exilmalmöit och familjefarsa som bott i Stockholm i 20 år och som arbetat i musikbranschen hela mitt vuxna liv, först på MNW och Playground, därefter via mitt egna bolag Silverberg Promotion och under de senaste tio åren på Universal Music.

Vad har ni på gång i det närmaste? 

– Vi har massor intressant på gång. Efter Molly Hammars supersuccé i Så Mycket Bättre kommer vi snart att gå in i nästa fas med henne. Hon är en fantastisk artist och sångerska och 2023 kommer att bli hennes år. Malik Dalasi har en jävla star quality, sitter på otroligt mycket feta låtar och har hittat ett sound som jag verkligen diggar. Rymdpojkens hantverk när han skriver låtar är imponerande. Petrus har varit en av mina favoritartister ett bra tag nu, hans texter är på en egen nivå och nu börjar fler och fler fatta det. Unga rapparen Youzie är framtiden. Men egentligen är det orättvist att bara välja några, alla artister vi jobbar med har unika kvalitéer och gör sin egen grej.

Lars Nylin