Organisationen Popkollo genomför just nu en satsning där bl a unga musikintresserade flyktingar från Ukraina får möjlighet att möta svenska ungdomar, med musiken som gemensam nämnare. Helia Hole är verksamhetskoordinator och MI ställde fyra snabba till henne.
Berätta mer, vad är Popkollo Welcome?
– Popkolla Welcome är inspirerat av projektet ”Musik som Mötesplats” som numera finns som egen förening. Musik som mötesplats har arrangerat kollon för målgruppen nyanlända tjejer och transpersoner för att tillgängliggöra musiken och skapa en trygg plats för dem.
– Popkollo Welcome är menat att vara ett mötesforum för ungdomar, både med och utan erfarenhet av migration. I utformandet av formatet har vi haft dialog med organisationer verksamma inom området migration. Popkollo Welcome är ett projekt som föddes redan i januari, och när Ryssland invaderade Ukraina kändes det som en självklarhet att fortsätta arbetet.
Ni körde kollo hela förra veckan, hur gick det?
– Det var mycket framgångsrikt. Det känns fantastiskt att följa ungdomarna och se hur de hittar varandra genom musiken. Att alla vågar vara med på sina egna villkor. De samarbetar, lär sig av varandra och hjälps åt genom språkbarriärerna.
– Dagkollot blir en mötespunkt för unga tjejer och transpersoner, med erfarenhet av allt från skyddad identitet och utanförskap till krig och flykt. Det är ett tillfälle att få andas ut. När en av deltagarna säger: ”det här är första gången på flera månader som jag inte har tänkt på kriget och Putin”, då blir vi alla som är delaktiga i projektet berörda. Musiken blir en uttrycksform för trauman och sorg men den bidrar också till glädje och lek.
Vilka är ni som är med och genomför det här?
– Vi är många. Samarbete är det centrala. Popkollo Stockholms ordförande Vendela Häll har haft en viktig roll i uppstarten av projektet och hennes drivkraft är unik. Även Carola Westerlund har varit ovärderlig sedan start med sitt hjärta, engagemang och passion för en jämställd musikscen. Popkollos riksorganisation bistår med utbildning, kunskap och hjälp med att nå ut.
– ABF Stockholm har varit en viktig länk som fört oss samman med Södergården, vilket är vår fantastiska samarbetspartner, där lokaler och personal bidrar med trygghet. För att nå ut till målgruppen, barn med erfarenhet av migration, har vi också tagit hjälp av Welcome House, en hub där nyanlända kan få tillgång till myndighetskontakter och stöd.
– I det konkreta genomförandet av kollot är ledarna otroligt viktiga: Alice, Daniela, Mio, Romina, Yazmin, Jenny, Felicia och återigen Carola. På kollot har en ukrainsk-engelsk tolk varit närvarande, Oksana, som skapat en trygghet. Och självklart deltagarna, vad vore verksamheten utan dem!
Hur kan branschens olika aktörer finnas med och stötta er verksamhet?
– Vi har projektidéer, visioner och drivkraft. Det som saknas är finansiering. Bidragskraven blir allt mer skärpta, vilket påverkar Popkollos verksamhet negativt. Att få finansiellt stöd och sponsorskap från branschen blir därför extra viktigt! Vi behöver t.ex. datorer, launchpads och launchkeys till alla deltagare. Vi är redan i farten att inleda större samarbeten men vi är öppna för fler.
– Popkollo är till stor del en bidragsbaserad organisation. Barn och ungdomar kan finansiera oss med hjälp av ett gratis medlemskap och vuxna kan bli stödmedlemmar. Branschen och aktörer kan bistå, genom att sprida information om detta via sina digitala kanaler. En enkel handling som bidrar till stor förändring. Föreningen söker idag också nya styrelsemedlemmar för att kunna fortsätta med sitt arbete under 2023.
– Vi förändrar musikscenen och göra den mer jämställd, och tillsammans med branschen kan vi uppnå detta snabbare. Vårt förhållningssätt till kreativitet – Do It Together!
Mer information och kontaktuppgifter finns på www.popkollo.se.
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se