15 mars 2022

4 Snabba: Isa Molin, låtskrivare och Mellovinnare

Isa Molin har skrivit årets vinnarlåt i Melodifestivalen tillsammans med Cornelia Jacobs och David Zandén. Här berättar hon för MI om låten och om att välja musikkarriären – trots att föräldrarna kanske hoppades på något annat.

Hur kom Hold Me Closer till? 

– Jag och Cornelia har varit bästa vänner sen grundskolan och gick även gymnasiet tillsammans på Rytmus. När hon nämnde att hon började gå i tankar om att skicka in något till Mello, sa jag att gärna skulle testa att skriva något med henne till det. Sen satte min förläggare John Rosén ihop oss i en session med David Zandén som jag hade jobbat med några gånger tidigare under förra året och verkligen tyckte om. Vi skrev en låt första dagen vi alla satt tillsammans som vi alla kände hade nåt och bokade en ny dag för att ses och göra klart den. När den dagen väl kom var vi alla överens om att refrängen skulle finslipas för att bli mer “Cornelia”. Vi tragglade hela dagen med att få till en refräng tills vi var nöjda. När vi väl hade refrängen, kände vi att vers och brygga också behövde göras om. De delarna skrevs melodiskt på några få minuter. Texten var en process av många timmars vända och vrida på ord och fraser. Men temat hade vi från start eftersom det plockades direkt från Cornelias liv.

Du kommer från en musikfamilj (mamma är Maria Molin Ljunggren grundare av Freebird Entertainment och Lionheart Music Group, pappa är legendariske låtskrivaren Bobby Ljunggren). Har musiken varit ett självklart val för dig?

– Ja, det har till mina föräldrars stora bedrövelse varit ett självklart val från ungefär sekunden jag kunde uttrycka mig. Bedrövelse kanske var att ta i, men jag vet att de i mina tonår hoppades i smyg att jag kanske skulle välja en tryggare och enklare väg än de hade valt.

Har du något starkt minne av Melodifestivalen från din uppväxt, med tanke på din pappas låtskrivarframgångar i tävlingen?

– Jag och min lillebror David var alltid högst engagerade och stolta över vår pappa när han tävlade. Trots att jag bara var fyra år då, så har jag förvånansvärt starka minnen från när han tävlade i Eurovision med Jill Johnson och Kärleken är. Jag älskade den låten!

Vad gör du den närmaste tiden som låtskrivare och artist – har det  t ex börjat trilla in förfrågningar om samarbeten efter vinsten?

– Jag, David och Cornelia har ett gäng låtar att färdigställa och vi kommer absolut att skriva massor av mer musik ihop. Jag har skrivit och producerat en EP själv till mitt eget projekt under förra året som jag är väldigt sugen på att släppa upp. Försöker hitta en bra väg för det. Ska iväg luncha med min förläggare nu, så får kolla då om det har kommit in något roligt samarbete!

Christel Valsinger