1 mars 2022

JOHANSSON om nytt Spotify-format, Apple Music, Donda 2 mm

Daniel Johansson skriver bl.a. om Spotify som lanserar ett nytt koncept, ”bookcasts”, en kombination av musik och ljudbok, med Dolly Parton och James Patterson först ut. Apple Music fortsätter satsa på rumsligt ljud, och Kanye Wests album Donda 2 i topp på piratsajterna. 

—–

Kampen om den amerikanska streamingmarknaden fortsätter, och även om Spotify fortfarande håller stånd är det Amazon Music som verkar växa snabbast. En undersökning från Insider Intelligence menar att Amazon kommer bli den nästa största streamingtjänsten under år 2022 med 53 miljoner registrerade användare, medan Pandora hamnar på tredjeplats med 49 miljoner.

Pandora har sett en ganska drastisk minskning av antalet användare, för bara ett par år sedan var man störst men har sett sig omsprungen av Spotify, och snart alltså också av Amazon.

Apple Music får en prognos på 38 miljoner användare på den amerikanska marknaden. Värt att notera är dock att såvål Pandora som Spotify och Amazon har reklamfinansierade gratisabonnemang, till skillnad mot Apple Music, som istället har begränsat sin gratis provperiod från tre månader till en månad samtidigt som man introducerat ett billigare ”Siri-abonnemang” för halva priset.

Per Vahle, från Insider Intelligence som varit ansvarig för rapporten, säger:

– For several years now, many Pandora listeners have been finding better content, experiences, and/or value from competitive services. Spotify has continually capitalized on the latest digital listening trends, which has made it a market leader in both Premium subscriptions and podcast content. Also, Amazon has leveraged its scale to offer a popular free music service in addition to its ad-free service.

Läs mer

—–

Under måndagen den 28 februari bjöd Apple Music in till ett onlinesamtal mellan Grammy-vinnande producenten, låtskrivaren och multiinstrumentalisten Giles Martin och Apple Musics Zane Lowe, om släppet av The Beatles ikoniska album ”1” i rumsligt ljud, samt Strawberry Fields Forever för att fira låtens 55-årsdag.

Samtalet fokuserade på hur de nya sätten att uppleva inspelad musik på gör det möjligt för producenter och musikskapare att lägga ytterligare dimensioner till musiken, och vad det kommer innebära för framtiden.

Giles Martin, som är George Martins son, har rosats för sitt arbete med några av världens mest framgångsrika artister, som The Beatles, Paul McCartney, Elton John, Elvis Costello, The Rolling Stones, Kate Bush, med flera.

Undertecknad satt under samtalet mest och konstaterade att den här sortens musiknörderi kring skapandeprocesser och ljudteknik ligger mycket mer i fokus hos Apple än hos konkurrenterna. Ser vi kanske en utveckling där de olika streaming-plattformarna hittar sina olika nischer framöver, och där Apple Music vill försöka bli streamingtjänsten för musikälskarna som vill ha ”det lilla extra”?

Olivia Tambini TechRadar lyssnade på Abbey Road igen i den nya Dolby Atmos-versionen, och konstaterade att hon aldrig mer ville lyssna på den vanliga stereo-versionen. Jag kan inte annat än hålla med.

I listened to The Beatles’ Abbey Road in Apple Music’s Spatial Audio – and I’ll never go back to stereo

Missa inte heller MI´s artikel om Baggpipe Studios som blir först i världen med att kunna mixa Dolby Atmos på analogt ljudbord: FYRA SNABBA: Willem Bleeker på Baggpipe Studios

—–

Som väntat ligger Kanye Wests nya album Donda 2 i topp på många piratsajter, efter att albumet släpptes exklusivt till Stem Player under förra veckan. Albumet finns inte tillgängligt på någon av de vanliga streamingtjänsterna.

En emulator till Stem Player har också släppts via Reddit, som heter Stem Player Player, och som helt enkelt emulerar Stem Players operativsystem och gör det möjligt att spela upp musik som laddas ned från den officiella hemsidan gratis.

Själva tanken bakom Stem Player var ju att intäkterna skulle komma från att sälja den fysiska spelaren, men det tog alltså bara ett par dagar så hade skyddet knäckts så att det nu går att spela ”Stem-filer” även på vanliga datorer och mobiler, vilket gör att hela affärsmodellen egentligen faller.

Samtidigt har lyssnandet på Kanye Wests tidigare album exploderat på Spotify, och West låg etta på tjänsten i USA under helgen. Frågan man kan ställa sig är om de totala intäkterna hade varit större till West om han trots allt släppt albumet som vanligt på streamingtjänsterna istället för att försöka tvinga fans att köpa en musikspelare, like 2001…

—–

Spotify fortsätter laborera kring nya ljudformat, nu med ett intressant format som är ett slags mellanting mellan ljudbok och podcast, en ”bookcast”, som fungerar som marknadsföring inför kommande lansering av ett fullängdsalbum och en bok.

Det är Dolly Parton och författaren James Patterson som är först ut med ”formatet”, med Run, Rose, Run, där de fyra första korta teaseravsnitten har släppts. Storyn handlar om en countryartist som beger sig till Nashville för att hitta vägar fram för sin musik, och bookcasten består av ett avsnitt i veckan som tillsammans med nya låtar Dolly Parton skrivit släpps exklusivt på Spotify.

Syftet med bookcasten verkar vara att locka lyssnare som kanske inte har tid och fokus att ägna många timmar åt att lyssna på en hel ljudbok, utan som istället vill få ett mer komprimerat narrativ som också innehåller musik.

Dolly Parton säger i en kommentar:

– I still can’t believe that I get to launch Spotify’s first-ever Bookcast with my buddy James Patterson. What a great way to reach out to listeners all around the world. When we wrote this book together, I felt I could contribute best by sticking to my first love, music. James and I hope that listeners will be able to feel the connection between the book and the album as we work to bring this story and these characters to life, as only two storytellers can.

Läs pressmeddelande

—–

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se