15 februari 2022

4 Snabba: Cazzi Opeia, Melodifestivalsaktuell

Låtskrivaren Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker har vunnit Musikförläggarnas Pris för ”Årets internationella framgång” och fått regeringens hedersomnämnande för insatser inom musikexport. Men på lördag står hon på Melodifestivalsscenen som tävlande artist med låten ”I Can’t Get Enough”. 

MI:s läsare är välbekanta med dig som framgångsrik och prisad låtskrivare för K-pop scenen. Men vad är din relation till Melodifestivalen?

– Jag känner en stark kärlek till Melodifestivalen. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att kolla på programmet och har många gamla favoritlåtar som jag lyssnade mycket på genom min tonårstid. Varje år fastnar man alltid för någon låt extra mycket som hänger kvar i ens spellista länge. Det finns en trygghet i Mello som jag gillar. För mig som har bott en del utomlands känner jag att när man sitter i soffan och kollar Mello, då vet man att man är på hemmaplan.

Vad skiljer musiken du gör som artist från den du skriver till andra?

– Låttexterna i min egen musik är oftast lite mer personliga än när jag skriver K-pop. Likheten som finns är väl att det är pop, allting jag gör. Jag älskar pop, det ligger mig närmast hjärtat.

Vad kan du berätta om låten du tävlar med?

– Det är en popdänga deluxe som får dig att vilja hoppa upp och dansa. Men den har även en sentimental ådra som jag gillar. Mixen av dom två världarna tycker jag är coolt. Texten handlar om den första virvlande förälskelsen i början av ett förhållande. Just när man känner sig som mest levande.

Sedan förra veckan kan Melodifestivalen äga rum utan restriktioner. Hur känns det att få stå på scen inför publik igen?

– Det känns helt fantastiskt! Lite surrealistiskt att man själv nu är med i den här underbara kärleksbubblan Mello. Jag ser så himla mycket fram emot det. Efter fyra års paus från mitt artisteri ska det bli riktigt kul att äntligen få stå på scen igen. Jag tog en paus från artisteriet delvis för att kunna fokusera på min karriär inom K-pop-låtskrivandet men även för att få tillbaka min passion för mitt artistprojekt Cazzi Opeia. Och den passionen kom tillbaka till mig samma dag som vi skrev I Can’t Get Enough. Vi skrev den på ett hotellrum och jag skojar inte – det var som att passionen flög rakt in genom fönstret och landade i mitt knä efter att den här låten skapats. Jag kände att det här är en låt jag väääldigt gärna skulle vilja få släppa som min och uppträda på scen med. Resten av resan hjälpte universum till med.

Christel Valsinger

Fotnot: Cazzi Opeia fick ta emot ”Regeringens hedersomnämnande 2020 för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering” tillsammans med låtskrivarpartnern Ellen Berg. Tillsammans kallar de sig Sunshine.