MI berättar ständigt om svenska låtskrivare baserade i USA. Men där finns som bekant även ett antal artister och musiker. En som syns på Billboards listor är singer/songwritern Anders Holst. Vi blev nyfikna och gjorde en 4 Snabba.
Anders Holst, i New York sedan mer än 20 år, har på sitt senaste album samarbetat med Grammy-vinnaren Gordon Chambers. Albumet Endlessly är tillbaka på Smooth Jazz Top 100 Album Chart. Det är främst lanseringen av den romantiska versionen av Stevie Wonders All I Do som ligger bakom listplaceringen.
På albumet finns, förutom sex originallåtar, bland annat en duett med indiesoul-sångaren Sy Smith i George Michaels Cowboys and Angels, en version av R&B-artisten KEM:s låt Heaven, och nämnda All I Do.
Bland medverkande svenskar finns Mats Byström, Jerker Eklund, Per Ekdahl, Annika Stigmark, Erik Arvinder, Alar Suurna och Andreas ”Pastorn” Andersson.
Hur hamnade du i New York?
-Kärleken förde mig till New York för 23 år sedan och det var då som jag började fokusera mer på musiken i mitt liv. Jag har en näringslivsbakgrund, men musiken har alltid spelat i bakhuvudet, och jag kände att det var dags att pröva på musiken på allvar. Trots flytten till New York har jag genom åren skrivit musik med Mats Byström, spelat in och producerat med Jerker Eklund och Alar Suurna.
Hur hittade du Gordon Chambers?
-För några år sedan bytte jag vocal coach till Yolanda Wyns från The Harlem School of the Art Herb Alpert Center i New York. När vi planerade det senaste albumet ville jag har ett nytt sound så och Yolanda rekommendera mig att ta kontakt med Grammy Award-vinnaren Gordon Chambers. Vi jobbar igenom låtmaterialet och det var en spännande och jobbig process. Kände mig som en patient på terapisoffan. Efteråt var jag mycket tacksam för det hela gjorde låtarna starkare. Gordon förstod vad jag ville göra med det nya albumet, men han var väldigt noga med att lägga till, men inte ta bort det som var unikt med Anders. Gordon värdefulla bidrag är hans otroliga musikalitet som lägger till en väsentlig dimension i låtarna.
Hur blir resten av 2021?
-New York har öppnats upp still stora delar, även om man bär mask på tunnelbana, museer, och butiker. Musikställen inklusive Broadway har öppnats successivt nu under hösten. Livekonserter har förekommit under sommaren. Återstår att se hur Delta kommer att utvecklas, i New York tror jag att de flesta vaccinerar sig, men på andra ställen i USA finns det ett motstånd mot detta. Jag är optimistisk om att vi kommer att återgå till det normala under hösten och det blir full fart nästa år.
Vad tycker du generellt är det mest intressanta i musikbranschen just nu?
-Största utmaningen har varit hur man skall komma ut med musiken trots att det är en pandemi. Hur man skall tjäna pengar i branschen. Det är väldigt få andra branscher där upphovsmän och kvinnor får så dåligt betalt. Streamingtjänster i all ära, men den har fragmentiserat, om inte pulveriserat, möjligheter för artister att kunna tjäna pengar på sitt kreativa arbete. Samtidigt är mångsidigheten och mångfalden en intressant utmaning, jag finner stor inspiration nu för tiden att lyssna på andras musik och har fastat för chill beats som jag finner väldigt inspirerande att skriva melodier och texter till. Kanske blir det så på nästa album?
Lars Nylin