22 juni 2021

Ny pandemienkät från Musikcentrum

Musikcentrum öppnade i fredags, den fjärde enkäten under pandemiåret för landets musiker och artister. De tidigare enkäterna har enligt MC blivit ett träffsäkert instrument för att se och förstå musikernas situation.

Att hela kulturbranschen drabbats mycket hårt under det gångna året är ett känt faktum – men att musiker och artister som yrkesgrupp verkar vara bland de mest utsatta är inte tillräckligt känt, enligt Musikcentrum.

Pandemin har inneburit den största krisen i kulturbranschen någonsin. Men Musikcentrum höjer rösten och talar om just musiken. Arbetsförmedlingens senaste siffror visar att musikers arbetslöshet är den som skenat allra mest och har ökat med 240 procent sedan före pandemin.

– En hel yrkeskår riskerar att utarmas, säger Elise Einarsdotter (bilden), ordförande i Musikcentrum Riks.

– Vi musiker har nu länge bitit ihop, övat, bibehållit sin musikaliska nivå, sålt instrument, flyttat till billigare boende, levt på sparkapital, lånat pengar och sökt krisstöd. Många har mottagit stöd i någon form, men det har långt ifrån räckt. Det svenska musikundret har blivit en mardröm. De hjälteinsatser som till en början präglade arrangörers och musikers samarbete under pandemiåret med lösningsorienterad och kreativ attityd har efter hand utmattats. Musiker och konsertarrangörer har jobbat från morgon till kväll med att flytta fram, ställa om, skapa alternativa lösningar, tänka om och flytta fram igen… in absurdum, fortsätter hon.

– Situationen är akut. Vad som breder ut sig är en känsla av övergivenhet och att allt det som man byggt sitt liv på nu inte verkar vara värt något i samhällets ögon. Innerst inne vet vi att det inte är så, vi känner vår publik och våra fans, men när mental och ekonomisk dränering går hand i hand är effekten exponentiell, säger Ragnar Berthling, verksamhetsledare för Musikcentrum Öst.

Musikcentrum, som är en femtioårig gräsrotsorganisation för musiker och artister, har sedan pandemins början kartlagt utvecklingen och öppnar nu sin fjärde enkät.

Resultatet av enkäten kommer att presenteras i höst, men Musikcentrum har redan nu tre uppmaningar inför återstarten efter pandemin:

Musiker och artister: Många har fyllt i ett oändligt antal papper, enkäter, ansökningar och intyg och det leder förstås till att en trötthet infinner sig. Men ju fler som bidrar med kunskap, desto tydligare blir bilden och det är endast tillsammans som vi utgör en stark röst. Därför: ta er tiden att fylla i enkäten som finns på denna länk.

Politiker och beslutsfattare: Musikcentrum och andra aktörer har levererat en bild som är glasklar: musiklivet – i synnerhet det fria musiklivet – har drabbats hårdast. Därför måste nu snabba åtgärder tas fram för att generera arbete och inkomst och för att säkra upparbetade strukturer och påbörjade produktioner. Av ekonomiska skäl, av strukturella skäl, av mentala skäl, men framförallt för musikens egen skull; den vibration i luften som skapar länkar mellan människor.

Publik och musikälskare: De flesta svenskar har i ett ekonomiskt perspektiv klarat sig igenom pandemin på ett bra sätt. Tack vare stora statliga insatser så visar siffror att många t.o.m. förbättrat sin ekonomi under pandemin. Därför är det dags för er att investera i ER musikaliska framtid. När det efter hand finns möjlighet: gå på konserter, förköp festivalpass, logga in på valfri plattform och handla musik i vilken form det än må vara, fyll på vinyl- och CD-samlingen och njut!

Lars Nylin