27 maj 2021

Här är årets inval till Swedish Music Hall of Fame

Björn Skifs, Py Bäckman, Bathory, Lisa Nilsson och Timbuktu. Där är de senaste invalda namnen i Swedish Music Hall of Fame. 

Invalet är det sjunde i ordningen och presenterades vid en digital presskonferens under torsdagen. Grundtanken med Swedish music Hall of Fame är ”att hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer”. För att bli invalda måste en artist eller låtskrivare ha skivdebuterat för minst 20 år sedan.

Juryn består av: Lars Nylin (ordförande), Fredrik Strage, Petra Markgren Wangler, Stefan Wermelin  och Tara Moshizi. Motiveringarna till årets inval lyder:

Björn Skifs 
Redan faktumet att Hooked on A Feeling med Blue Swede blev Billboardetta i USA  i april 1974 och senare en ständig exportlåt motiverar att Björn Skifs väljs in. Men det varken började eller slutar som bekant där.
I en av de mest mångsidiga karriärerna i svensk populärmusik har den trumpetspelande unge sökaren från en musikerfamilj i Västerdalarna årtionde efter  årtionde visat upp en mångsidighet som alltid har respekterats oavsett från vilken  vinkel man betraktat honom.
Från starten med Slam Creepers, en grupp som fick sitt genombrott med att vinna  Sveriges Radios popbandstävling 1966, och framåt har han visat upp en säregen  förmåga att med sin röst kliva in i låtar och texter, andras eller egna, i ofta vitt skilda  genrer, och göra dem till sina högst personliga alster.
Björn Skifs har inte många, om några, svenska gelikar i den konsten. Han tycks evig i alla aspekter.

Py Bäckman 
Några poeter kan ta åt sig äran att ha satt ord på det svenska folkhemmet. Py  Bäckman är en av dessa.
Py har skrivit texter till låtar som bara finns där mitt i svenskheten. Texter som  förekommer vid bröllop, begravningar och allt däremellan. Som Gabriellas sång,  Koppången och Vandraren.
Hennes Stad i ljus, där hon även stod för musiken, vann 1988 Melodifestivalen med Tommy Körberg. Den gick från att ursprungligen ha skrivits lite som en psalm till att faktiskt bli just detta. Men också låten som förekommer på alla studentfester med självaktning.
Senare har hon komponerat flera andra psalmer. Innan allt detta slog hon som flicka igenom hos TV-ikonen Lennart Hyland år 1958 och gick sedan via Baby Grandmother och tjejtrion NQB och framgångsrikt samarbete med Dan Hylander och Raj Montana Band, till en solokarriär som i sig var nog att sätta Py Bäckman på den svenska populärmusik-kartan.
Men så har vi även alla andra meriter.

Bathory 
Långt innan svensk heavy metal blev en framgångsrik exportvara fanns Bathory.  Bandet sålde inte många skivor och syntes knappt i tidningar eller tv. De var ett undergroundband. Ändå fick de med tiden ett globalt genomslag som de flesta  svenska musiker, oavsett genre, bara kan drömma om.
Det var i början av 1980-talet som Thomas Forsberg, eller Quorthon som han kallade  sig, startade Bathory i Vällingby utanför Stockholm. Med en punkig råhet hämtad från  Motörhead skapade gruppen en ny sorts hårdrock som kom att kallas för black metal. Namnet Bathory togs från Elizabeth Bathory, den ungerska grevinnan som mördade unga kvinnor för att bada i deras blod. Texterna handlade om satanism. Och den gula geten på bandets första album blev en av de mest ikoniska hårdrockssymbolerna någonsin. Det sägs ibland att alla som köpte undergroundbandet Velvet Undergrounds skivor i  slutet av sextiotalet startade egna band. Ungefär så var det med Bathory. Black  metal-band har inspirerats av dem över hela jordklotet.
2004 avled Thomas Forsberg vid 38 års ålder på grund av hjärtproblem. Efter det  tragiska slutet har mytologiseringen av honom och Bathory bara fortsatt. Med Quorthon borta representeras Bathory i Swedish Music Hall of Fame av en tidig medlem: trummisen Vans McBurger, eller Jonas Åkerlund som han egentligen heter, senare en av världens främsta musikvideoregissörer.

Lisa Nilsson 
Hon skapade ett behov av det rakt genom välmenande uttrycket ”souldiva”, och blev  parallellt en av Nordens mest älskade och respekterade sångerskor. Sättet som Lisa Nilsson slog genom med albumet Himlen runt hörnet har få likheter  i sentida svensk populärmusik.
Lisa kom absolut inte från ingenstans, hon hade i viss spotlight under 1980-talet gått  från att vara danserska till sångerska och deltog bland annat som tonåring i  Melodifestivalen. Men med låtarna Himlen runt hörnet och Varje gång jag ser dig  nådde hon på 90-talet helt andra nivåer.
Albumet sålde mer än 450 000 exemplar och gjorde Nilsson till en hyllad institution. Till sist blev det för krävande. Hon tog en lång paus, för att sedan komma tillbaka i  lite av en tredje karriärmässig skepnad. Musikaliskt nu med mer av jazz och även  brasilianskt inslag. Så småningom adderades också skådespeleri i bland annat  ledande musikaler.
Sin mångsidighet har hon senare inte minst visat i TV-serien Så mycket bättre.

Timbuktu 
När Jason Diakité startade som rappare i mitten av 1990-talet valde han ett artistnamn som kopplade till en hans favoriter, den mäktige afrikanske 1300- talskungen Mansa Moussa. Timbuktu var huvudstaden i dennes rike. Men Timbuktu är också den engelska associiationen för en plats långt borta, ungefär  som svenskans ”Tjottahejti”. Något som den unge Jason tyckte passade eftersom  hans rap var svår och abstrakt.
Detta har knappast gällt senare. Han har blivit den kanske mest folkkäre av svenska  rappare, ofta vidgande genren och verkande i rakt nedstigande led från den svenska  proggrörelsen.
Det stora genombrottet kom 2005 med Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Därefter har han aldrig varit annat än på väg framåt med olika roller vid och bortom  den mikrofon som han hanterar så skickligt. Hittills åtta grammisar är bara en  illustration av Timbuktus genomslag långt utanför sin genre.

Tidigare invalda i Swedish Music Hall of Fame: 
ABBA, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba  Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Monica  Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs,  Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Robyn, Siw  Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica  Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt  Lindeborg, Magnus Uggla, Calle Jularbo, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola  Håkansson, Ted och Kenneth Gärdestad, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman,  Titiyo, Doris Svensson, Broder Daniel, Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Infinite Mass,  Håkan Hellström, Povel Ramel, Tant Strul, Karin Dreijer, Georg Riedel, Ingela ”Pling”  Forsman och Max Martin.

Läs mer på https://smhof.se/ 

Christel Valsinger