Kungliga biblioteket släppte nyligen en plattform som gör det möjligt för producenter att ladda upp s.k. pliktexemplar digitalt. Jan Olofsson, musikhandläggare på KB, berättar hur det går till.
Sedan den 1 juli 2012 finns det lagstiftning om s.k. ”pliktleverans av elektroniskt material”, d.v.s. sådant som publiceras endast i digitala medier skall också sparas, på samma sätt som fysiskt publicerat material. Det gäller material som publicerats efter den 31 december 2014, och Kungliga biblioteket i Stockholm är ansvariga.
Hur gör man för att ladda upp musik?
– Om du släppt musik på CD eller LP vill vi i första hand få musiken på detta sätt. Då behövs inga filer. Men om musiken endast publiceras digitalt, kan man säga att vårt webbuppladdningsformulär är en ”2-stegsraket”. Först registrerar du dig. Invänta svar från oss, kan ta någon dag, och när du fått ok kan du börja skicka filer och fylla i metadata i formuläret.
Jan Olofsson är musikhandläggare vid Film, musik och spel-enheten på KB. Som sådan försöker han hålla sig ständigt ajour med vilken musik som släpps i Sverige, både digitalt och fysiskt:
– Jag samlar in svenska skivor, och lägger in poster för dem i vår databas så det går att söka på artist, låtskrivare o.s.v. Det innebär en hel del detektivarbete på nätet och kontakter med artister och skivbolag. En stor del av mitt arbete rör den digitala musiken, som fortfarande är ett ganska nytt medium på KB. Musikformuläret är fortfarande nytt och kommer så småningom att utvecklas ytterligare.
Men information om e-plikten finns på www.kb.se/plikt/eplikt/, och vill du registrera dig för att kunna ladda upp musik gör det du på https://e-plikt.kb.se/.
Daniel Johansson