MI:s Daniel Johansson har sorterat bland nyheter om exempelvis BandPage, Dart Music och vKontakte.
En ny aggregatör/distributör har introducerats på marknaden, Dart Music, som endast fokuserar på klassisk musik. Inom den klassiska musiken kan hanteringen av metadata vara ett stort jobb eftersom det finns många medverkande, samtidigt som olika digitala musiktjänster ofta har olika format för metadata. Tanken med Dart Music är att de, liksom andra aggregatörer, som t.ex. Record Union, Phonofile, Tunecore ska underlätta tillgängliggörandet av klassiska verk på digitala tjänster. Man tar en fast avgift per år, 20 dollar för ett verk och 40 dollar för ett album. 100 procent av intäkterna fördelas till rättighetshavarna.
BandPage har genom sina samarbeten med Spotify, Rdio, Shazam, VEVO och Lyricfind kraftigt ökat den trafik som skyfflas till artisters hemsidor och onlineshoppar. Nyligen meddelades att man slussar över 1 miljon fans till shopparna i månaden. När man t.ex. erbjuds möjligheten att köpa konsertbiljetter och merchandise på en artistsida i Spotify, är det genom Bandpage försäljningen sker. Och just konsertbiljetter ligger i topp över vad fans köper.
Ett flertal musikbolag stämde genom RIAA, Recording Industry Association of America, sajten MP3Skull för intrång i upphovsrätten för en tid sedan. MP3Skull är en tjänst som gör det möjligt för internetanvändare att ladda ned olovligt publicerade mp3-filer på webben. Inget svar har kommit från MP3Skull, och därför vill man nu att en domstol ska ta ett beslut, trots att MP3Skull inte verkar vilja inställa sig. Totalt söker man ett skadestånd på 22 miljoner dollar.
Den nya versionen av Apple TV, fyran, är på gång och kommer då att innehålla Apple Music. Vid en presentation presenterades produkten, och Apple satsar mycket på nya appar och spel i den nya versionen. Apple säger: ”Our vision for TV is simple and provocative: we believe the future of television is apps”. Man kan dock misstänka att utbudet av appar på musikområdet kommer vara ganska begränsat, Apple lär nog inte vilja bjuda in t.ex. Spotify till Apple TV. Istället är det nu klart att Spotify kommer finnas med i de kommande versionerna av Googles konkurrerande Chromecast.
Resultatet av rättegången i Ryssland rörande vKontakte innebär att VK nu måste ta bort all olovligt publicerad musik på tjänsten, d.v.s. skapa ett effektivt system för att identifiera och ”släcka ned” sådan musik. Samtidigt fick inte Warner och Universal något skadestånd som man ville, vilket föranledde VK att mer eller mindre uttrycka det som en seger. Sony har enligt CMU gjort upp i godo med tjänsten tidigare i sommar.
Spotify har introducerat funktionen ”Found Them First” som ger credit till de användare som tidigt gillar ett band som sedan lyckas. Artister som har över 20 miljoner lyssningar anses som lyckade, och ett rankingsystem gör att man kan se vilka som var ute tidigt med att lyssna. De 15 procent av alla som lyssnat, och som var först med att lyssna ingår i vad som närmat kan beskrivas som en löpande tävling i musiknörderi. Personligen fick jag det något förnedrande svaret ”You have not discovered any artists yet…” Länk: www.spotify-foundthemfirst.com
Wurrly heter en ny app som gör det möjligt för användare att skapa musik, eller sjunga till redan befintliga låtar och göra vissa ändringar av musiken. Förhoppningen är att appen ska fungera som ett stöd till A&R´s när det gäller att hitta nya talanger.
Resultatet efter fem år med Hadopi-lagstiftningen i Frankrike visar att av 5,4 miljoner utskickade varningar, är det fortfarande inget av casen som gått så långt att den varnade internetanvändaren tvingats böta maxbeloppet på 1 500 euro. Av de fyra hundra fall som har gått vidare till en juridisk process är det endast en handfull som i slutändan fått betala böter, och de som ålagts att betala har i de flesta fall hamnat mellan 300 – 500 euro.