Efter förra årets nedgång med 0,4% visar Ifpi upp positiva siffror för första halvåret 2015. Försäljningen gick upp mefd 4,2%. Den digitala försäljningen står nu för 88%.
Svenskarna fortsätter att vara en av de bästa konsumenterna av digital musik i världen. Det är en central del i att den svenska musikindustrin gick upp med 4,2 procent första halvåret 2015 och under det första halvåret omsatte 507,5 miljoner kronor, upp från 486,9 miljoner.
Under det första halvåret i år ökade försäljningen av streamade musiktjänster med 7,4 procent. Den digitala försäljningen står idag för 88 procent av den totala musikförsäljningen. 83,9 procent av den totala försäljningen kommer från strömmade musiktjänster.
Den fysiska försäljningen fortsätter däremot att minska. Från 69,8 miljoner kronor till 61,1 miljoner kronor och står idag för 12 procent av den totala musikförsäljningen
– Efter ett helår 2014 som slutade på -0,4 % var detta ett positivt besked och i linje med våra förväntningar. En ökning med 7,4 % på inkomsterna från streaming visar dessutom att det finns ett fortsatt stort utrymme för tillväxt, säger Ludvig Werner, VD för IFPI Sverige, i ett pressmeddelande.
Andra intressanta siffror i Ifpis färska statistik:
•Albumförsäljningen stod för 11,5 procent av den totala försäljningen.
•Av den totala musikförsäljningen är 30,2 procent lokal repertoar och 69,8 procent är internationell repertoar.
•Vinylförsäljningen ökade under året med 45,6 procent och står idag för 2,2 procent av den totala musikförsäljningen.
De svenska siffrorna följer efter gårdagens nyhet att den tyska marknaden under samma tid gått upp med 4,4%. Många experter såg den svenska nedgången i fjol som ett orostecken, med Sverige i streamingens frontlinje har många tittat på det svenska exemplet som skäl för optimism.
Tyskland är, som en jämförelse, i en helt annan situation, där har streamingskiftet just inletts. Att båda dessa länder nu visar plussiffror kommer antagligen många att nicka gillande åt.
Lars Nylin