Igår röstade EU-parlamentet om den s.k. Gallo-rapporten, som handlar om skyddet av immateriella rättigheter på den inre marknaden. Enligt den franska initiativtagaren Marielle Gallo krävs det tuffare tag mot fildelarna då de hotar jobben och tillväxten i de så kallade kreativa industrierna.
Två alternativa skrivningar fanns också på bordet, bl a från socialisterna (med förslag på laglig p2p för privat bruk och bredbandsskatt) samt liberalerna med en egen resolution. Gallorapporten är inte en lagtext men adresserar bl.a. hur EU bör agera för att komma tillrätta med den illegala spridningen av skyddat material.
Frances Moore, VD på Ifpi säger i en kommentar:
– I dag sände parlamentet en klar signal till Europakommissionen, och bortom det, att en starkare och mer koordinerad infallsvinkel krävs för att förstärka och skydda de kreativa industriernas rättigheter i Europa.
Bland de svenska politiker i EU-parlamentet som röstade nej till förslaget finns föga överraskande representanter för Piratpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men även socialdemokrater och centerpartisten Lena Ek fans bland de som röstade nej. På nej-sidan fokuserade man på onsdagen sin kritik på Miljöpartisten Isabella Lövin, som gick mot sitt partis linje och röstade ja.
Lövin säger i en kommentar på Miljöpartiets hemsida:
– Som journalist sedan 25 år och författare så röstade jag idag för Gallorapporten. Den handlar om skydd för immateriella rättigheter – d v s att författare, filmmakare, kompositörer och andra upphovsrättsinnehavare ska kunna få ersättning för sitt arbete. Alla europeiska organisationer för konstnärer stöder Gallorapporten. Det är viktigt att försvara konstnärers rätt att förtjäna sitt levebröd och därför röstade jag för rapporten. En majoritet av den gröna gruppen röstade emot den. Det finns naturligtvis enstaka frågor där vi inom gruppen har olika åsikter.
Miljöpartisten Carl Schlyter skriver i ett pressmeddelande:
– Gallorapporten innehåller många saker vi är kritiska emot. Framförallt gäller det kriminalisering av fildelning.
Det slutgiltiga resultatet blev 328 röster för, 245 mot och 81 nedlagda röster för rapporten.
Lars Nylin