För musikindustrins sommargotlänningar och alla andra intresserade är det framförallt tisdag och onsdag 6-7 juli som är dagarna för ett besök på Borgen, Hästgatan 24 i Visby.
Framförallt tisdagen är musikorienterad med paneldebatter som inkluderar bl.a. BWO:s Martin Rolinski och SKAP:s Alfons Karabuda. På tisdagen blir det även en politikerdebatt som MI – av förra året att döma – vet kan innebära en hel del kraftmätning mellan förstående och mindre förstående politiker.
– Vi kommer att vara på plats under Almedalsveckan för att stödja upphovsrätten och de som skapar, producerar och distribuerar kultur. Under veckan kommer vi under gemensam paroll att arrangera fyra seminarier med den enskilde upphovsmannen i fokus, säger Lisa Cronstedt på IFPI.
Cronstedt fortsätter om politikerseminariet:
– Under politikerseminariet har vi bjudit in politiker och kulturarbetare för att debattera hur partierna förhåller sig till morgondagens upphovsrätt. Lagstiftarens roll har under lång tid varit att balansera olika intressen mot varandra och med Internets möjligheter ser vi nya utmaningar för att forma moderna regler för att bevara upphovsrätten även på nätet.
All info finns på www.kulturforalla.se/ och där direktsänds även alla debatter.
Den mest musikknutna programpunkten är:
Upphovsrätten 200 år – Kreatörer samtalar om sina erfarenheter av upphovsrätt
Tisdag 6/7, 10:00 – 11:30, Borgen, Hästgatan 24
Sammanfattning:
Rakryggad upphovsrätt eller ynkryggad anonymitet: Att i ett demokratiskt samhälle stå för sin sak. Krymper kulturen utan upphovsrätt, när enskilda upphovsmän inte kan försörja sig på sitt yrke? Hur förändrar Internet förhållandet mellan enskilda upphovsmän och producenter/förlag?
Beskrivning:
Upphovsrätten är ett demokratiprojekt som i år firar 200 år i Sverige. Vill vi ha rakryggad upphovsrätt eller ynkryggad anonymitet? Ska man i ett demokratiskt samhälle fritt kunna stå upp för sin sak, eller måste nätkulturen leda till ansvarslös mobbning, krypskytte och amatörism? Vi vill ha en rik mångfald i stället för enfald, en kultur för alla, och med en mångfald av kulturskapare. Men vi vet att utan upphovsrätt krymper kulturen: Nätstölderna leder till att de många små enskilda upphovsmännen inte kan försörja sig på sina yrken. Utan upphovsrätt får vi kanske ett polariserat samhälle med ett fåtal kommersiella storsäljare i ena änden och ansvarslösa och anonyma amatörer i den andra? Upphovsrättens legitimitet – och därmed betalningsviljan, även på nätet – är kopplad till att rimlig ersättning tillfaller de ursprungliga kulturskaparna. Vi vill därför också diskutera hur Internet förändrar förhållandet mellan enskilda upphovsmän och producenter/förlag/distributörer.
Medverkande:
Martin Rolinski, sångare i BWO men också utvecklare av teknik och affärsmodeller för nätet
Elisabet Nemert, författare till bl a en historisk roman i Gotlandsmiljö
Alfons Karabuda, kompositör av musik för film och teater, ordförande i SKAP och den europeiska komponistorganisationen ECSA
Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i journalistförbundet.
De två sistnämnda är talespersoner för Kulturskaparna, ett nätverk av 25 upphovsmannaorganisationer.
Moderator: Pär Trehörning
Fakta om politikerseminariet:
Upphovsrätten 200 år – Kultur på nätet, alla vill ha det men vem ska betala?
Datum: Tisdag 6/7, 14:00 – 15:30, Borgen, Hästgatan 24
Sammanfattning:
200 år av upphovsrätt har resulterat i en flodvåg av kultur i olika former. Internet och dess möjligheter till distribution har lett till att vissa menar att den ekonomiska upphovsrätten helt eller delvis kan tas bort. Hur ska morgondagens upphovsrätt se ut för att kulturen ska blomstra 200 år till?
Beskrivning:
I kunskapssamhället Sverige arbetar mängder med duktiga och kreativa människor med att skapa filmer, musik, datorspel, böcker, författa artiklar och så vidare. Detta skapar glädje, arbetstillfällen och intäkter för enskilda och samhället. Grunden för dessa branscher är en klar och tydlig upphovsrätt som fungerar i praktiken. Denna upphovsrätt har vuxit fram under 200 år där lagstiftaren har arbetet för att balansera olika intressen mot varandra. Upphovsrätten i kombination med effektivare kopierings och distributionsmöjligheter har skapat ett ständigt ökande flöde av kultur på alla fronter. Under senare tid har dock tekniken använts som argument emot upphovsrätten. Piratrörelsen har vuxit fram under slagord som ”Information vill vara fri” men under senare år glidit över till linjen att upphovsrätten inte går att upprätthålla på nätet av integritetsskäl. Hur förhåller sig de politiska partierna till detta? Ska vi ha speciella regler på nätet och vilka visioner har de om upphovsrätten?
Medverkande
Sara Lindbäck, Antipiratbyrån
Henrik von Sydow, Moderaterna
Johan Linander, Centerpartiet
Eva-Lena Jansson, Socialdemokraterna
Alice Åström, Vänsterpartiet
Carina Rydberg, författare
Martin Rolinski, sångare i BWO men också utvecklare av teknik och affärsmodeller för nätet.
Moderator: Erik Blix
Lars Nylin