Inför jubileerna har Jussi Björling-sällskapet sonderat terrängen för att få hjälp utifrån. Men hittills har det blivit nej. Man har bl. a sökt och fått nej till ett bidrag på 1,5 miljoner från Statens Kulturråd.
Bengt Krantz i sällskapet säger till TT-Spektra:
– Det är som om Jussi Björlings hemland inte riktigt är med på noterna. Skulle man göra en rimlig jämförelse blir det med firandet av Enrico Carusos hundraårsjubileum i Italien 1973. Där gjordes enormt mycket. Jag blir själv lite generad över att möta en så reserverad ton.
Mika Romanus, enhetschef på Statens kulturråd, konstaterar att de inte har pengar i den storleksordningen att fördela till enskilda evenemang. Romanus säger till TT-Spektra:
– Det är knepigt med den här typen av större satsningar som ligger utanför våra ordinarie uppdrag. Det är svårt att finna plats för dem som finansieringen ser ut, säger hon.
Jussi Björling-sällskapet har dessutom fått nej till sitt förslag att det skulle släppas ett speciellt frimärke i samband med jubileerna.
Men oavsett hur det slutar hos Statens Kulturråd – en ansökan är ännu inte slutbehandlad – kommer det att hända saker under de två åren. Redan i februari arrangeras den första jubileumskonserten (då i Malmö) och konserter kommer att avlösa varandra under 2010 och 2011. Det kommer också att bli en stor minneskonsert på en av Björlings paradscener, Solliden på Skansen i Stockholm, 28/8 i år.
Björlings svenska hemtrakter var framförallt födelsestaden Borlänge, men också Hälsingland. Där avvaktar man inte vad som händer i Stockholm utan förberedelserna är på god väg och kommunen har utlovat 1,2 miljoner i bidrag spritt över tre år. Hans Björke i den kommunala grupp i Borlänge som arbetar med firandet säger till Borlänge Tidning:
– Det blir ett lokalt firande, oavsett vad som händer i Stockholm.
Jussi Björling dog 49 år gammal den 9/9 1960 i sviterna av en hjärtattack. 50 år senare anses han även internationellt som en av de största tenorerna genom tiderna.
Lars Nylin