Förutom att verksamheten hos Rikskonserter krymper kraftigt ska myndigheten slås samman med Statens Musiksamlingar i en ännu inte döpt institution. Det är också Statens Musiksamlingar som ska sköta Caprices backkatalog.
Rikskonserters direktör Björn W Stålne är på Rikskonserters hemsida mycket kritisk till propositionen:
”Publiken/medborgarna i landet kommer att drabbas av ett ojämnt konsertutbud med högklassiga ensembler, som idag möjliggörs av Rikskonserter, eftersom de ekonomiska förutsättningarna är synnerligen olika", skriver han.
Programmet Mitt i musiken i Sveriges Radio P2 rapporterar att bland de som stödde Kulturutredningens förslag om nedläggning av Caprice fanns Statens Kulturråd, Svensk Scenkonst, Svensk Musik, Musikarrangörer i Samverkan – MAIS, Svenska oberoende skivproducenter och Riksföreningen för folkmusik och dans. Mitt i musiken intervjuar Eva Åström Rune hos Riksföreningen som säger:
– Vi har inte sett något ökat engagemang för folk- och världsmusik hos Caprice och Rikskonserter och vi har då frågat oss om de uppfyller målen i regleringsbreven om genrebredd osv. Vi jublar inte alls över att Caprice läggs ner utan när det gäller Caprice har vi försökt hålla oss lite neutrala. Det blir ju många konsekvenser när man vill en förnyelse.
Några andra förändringar i propositionen: Statens Kulturråd blir kvar men mindre. En ny "plattform" ska skapa på musikområdet. Verksamheten med statlig inkomstgaranti ska gradvis upphöra genom att inga nya garantier ges fr.o.m. 2010. Ett 30-tal svenska musiker och kompositörer har idag statlig inkomstgaranti.
Lars Nylin